TÜRK TELEKOM GPON FİBER 1000MBPS (1GBPS) | SPEEDTEST, CMD PİNG ve 8K VIDEO OYNATMA TESTLERİ (2022)



TÜRK TELEKOM GPON FİBER 1000MBPS (1GBPS) | SPEEDTEST, CMD PİNG ve 8K VIDEO OYNATMA TESTLERİ (2022)

TÜRK TELEKOM GPON FİBER 1000MBPS (1GBPS) | SPEEDTEST, CMD PİNG ve 8K VIDEO OYNATMA TESTLERİ (2022)

Herkese Merhaba, aklınıza takılan ve sormak istediklerinizi lütfen yoruma yazmayı unutmayın. Herkese elimden gelen bir şekilde cevap vereceğim.
Lütfen aşağıda yazdıklarımı okumadan es geçmeyin.

Bu hizmete geçiş yapabilmeniz için mevcut Türk Telekom aboneliğinizi iptal ettirip yeni bir abonelik almanız gerekiyor. ADSL-VDSL müşterileri bu hıza başvuru yapamaz. Sadece (FTTH) GPON altyapısı olan müşteriler başvuru yapabilir. Binasına kadar fiber gelip ethernet kablosu (FTTB altyapı) ile dairelerine ulaşan arkadaşlarda sorarsa buradan cevaplayayım. Binanızdaki cihaz eğer gigabit ethernet destekliyse geçiş yapabilirsiniz diye biliyorum. Bu konuyu bölgenizdeki Türk Telekom ilçe müdürlüğünde bulunan santral ekiplerine sorun en sağlıklı onlardan bilgi alırsınız. Sizleri yanlış yönlendirmek istemem. Türk Telekom tarafında Gigabit hızlar daha tam oturmuş değil biraz vakit geçmesi gerekiyor. Tek tek bölgelerdeki santrallerde tanımlama işlemleri manuel olarak yapılıyor. Bu pakete geçmeden önce Türk Telekom ilçe müdürlüğünüzden altyapı durumunuzu sorgulamanızı öneririm. Gigabit diye alıp 95mbps hızda kalabilirsiniz ya da Comnet DataCenter’dan test amaçlı abonelik alıp altyapınız destekliyorsa öyle geçin derim. Buradan bu hizmete geçmeden önce sizleri uyarmak isterim.

1GBPS hızı stabil kullanabilmeniz için router’ınızın gigabit port desteklemesi gerekiyor ve aynı zamanda anakartınızın da Gigabit ethernet portuna sahip olması gerek. Ethernet kablosu seçimini ise minimum Cat-6 olmasına dikkat edin. Cat-5E kabloda biraz sorun yaşarsınız. Cat-6 ve üzeri kablo kullanmanız şart. Bilgisayarınızda iyi bir işlemci olması gerektiğini düşünüyorum. Düşük segmentli bilgisyar işlemcisi kullananlarda sorun yaşayacağınızı düşünüyorum. Intel Core i9 9900K işlemcimin yüzde kaçını kullandığını sizde görüyorsunuzdur.

Türk Telekom’a ayda ödeyeceğim fatura: 390TL 24 Ay taahhütlü
Kişisel satın aldığım ve kullandığım Router: Asus RT-AX86U
Türk Telekom tarafından verilen ONT cihazı: Nokia G-240G-C

Türk Telekom tarafından verilen yeni router (Kutusunda duruyor kullanmıyorum): Vestel DGW9000

Asus RT-AX86U Router ile GPON ONT arasında kullandığım Ethernet kablosu: UGreen Cat-7 Flat 10metre

Bilgisayar ile Asus RT-AX86U Router arasında: UGreen Cat-6 Flat 15metre
Türk Telekom tarafından fiber modem ya da HGW modem diye geçen cihazı kullanmıyorum.

Vestel’in cihazını ilk kurduklarında iPhone 13 Pro telefonumla yaptığım testte WiFi (AC) 5GHz ile 400-480MBPS arası Download/55.4MBPS Upload gördüm. Kablolu bağlantıda bilgisayarımda 740MBPS Download/55.3MBPS upload gördüm.

Ardından Vestel fiber modemi iptal edip ve kutusuna kaldırıp doğrudan Asus RT-AX86U router’ımı taktım.
iPhone 13 Pro üzerinden WiFi 6 (AX) ile 780-880MBPS arası Download, 55.7MBPS Upload sonucunu gördüm. Kablolu bağlantıda videodaki gibi sonuç alıyorum.

GPON Kullanıcıları veya FTTB (Ethernet Wan kullancıları) nasıl kendi router’larını bağlayacağını bilmiyorsa Technopat’ın videosunu izleyebilir ya da bana yorum kısmından yazarak size yardımcı olabilirim. Asus veya Keenetic marka Router olması gerektiğini söyleyebilirim. Diğer markalarda bu işlemin çalışmadığını biliyorum.

Video’yu ne kadar sürede upload ettiğimi merak edenlere yazma ihtiyacı duydum. 1.22GB büyüklüğünde olan 1080P 60FPS’lik bu video’yu Youtube’a upload etmem tam olarak 3 Dakika 36 Saniye sürdü. Video’yu yüklerken kronometre tutarak söylüyorum. .

Comments are closed.