Linux Oyunda Windows 11'den İyi mi? Proton ile Yüksek FPS Aldım (Ubuntu Kurdum)



Linux Windows’tan oyun konusunda daha mı iyi?
CS:GO FPS testi şaşırttı. Ubuntu Steam Play ve Proton kurulumu yapıp test aldım.
USB kurulum aşamasına takılmayın versiyon: ubuntu-22.04.1-desktop-amd64 kuruludur.
✅Proton Nedir? 0:36
✅Linux Ubuntu Kurulumu 1:20
✅Linux Steam 03:20
✅Oyunlarda Proton Aktif Etme 04:17
✅Wolfenstein Y.B 04:39
✅CS:GO Linux 05:05
✅F1 2022 06:10
✅Kapanış 07:30

Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
https://bit.ly/FrekansTVDestek

Linux’ta oynamayı hayal etmenin zor olduğu günleri hatırlıyor musunuz? Proton’un uyumluluk katmanı ve Linux odaklı şirketler sayesinde, oyun oynamak son birkaç yılda çok daha iyi hale geldi. Peki proton nedir?

Proton, Valve tarafından CodeWeavers işbirliği içinde geliştirilmiştir. Windows oyunlarıyla performansı ve uyumluluğu geliştirmek için kullanılan kütüphane koleksiyonu diyebiliriz.

3D performansını artıran birkaç kütüphane içeri yor ve DirectX’ten Vulkan’a çeviri katmanları yer almakta.
2018’de piyasaya çıktığında sadece 27 oyun oynayabiliyordu. Ancak, üç yıl içinde desteklenen oyunların listesi yaklaşık 16000’e ulaştı.

Kısaca süreçten bahsedeyim, en güncel ubuntu versiyonunu sitesinden indirdim daha sonra rufus ile flashdiske yazdırdım. Windows iso dosyası ile aynı süreç. Hiç bir farkı yok. Biostan yada f12 ye pc açıldığında basarak boot ekranında seçebiliyorsunuz. Daha sonra windows kurulu sistemime dokunmadan direkt ubuntu yükleme ekranına geçtim. Orada dil seçenekleri var dostlar. Daha sonra klavye seçeneği de bulunuyor. Normal ya da minimal kurulum yapabilirsiniz. Ben ekstrada 3.parti yazılım ve güncellemeleri aktif ederek kurmak istiyorum. Hatta olabiliyorsanız adamların sitesine üye olun güncellemelere bakın. Ben tamamı ile eski diskimi silerek temiz kurulum yaptım.yapacağım.
Bölge de seçebilirsiniz. İsim ve şifre atıyorsunuz ve her şey bu kadar. Toplamda 3 dakika içerisinde kurulumu hızlıca tamamladım.

İşin en zor kısmı kurulum sonrası oldu. Ethernet sürücümü hiç bir şekilde görmedi. Nvidia sürücüleri indirirken kurulumda sıkıntılar yaşadım. O da yetmedi 3 farklı marka kablosuz usb adaptör var hiç birini tanıtamadım. Sürücüleri ne zaman yüklesem ya pc donuyor ya da diğer sürücüleri iptal ediyordu. O yüzden usb ethernet ile problemleri aştım. Bir diğer sorun ise steam kurulumda oldu. kütüphane hatası alıyordum. O yüzden araştırarak farklı kodlar yazıp problemi çözdüm. Bir şekilde en güncel versiyonda eşit düzeyde test etmek istedim. MSI after burner olmadığı için 3.parti farklı bir hud kurdum. Böylece FPS ekranında skorları takip edebilecektim. Tabi bu süreçte hayatta linux falan kullanmam dediğim de oldu ama biraz kullanınca arayüz ve açılış kapanışlardaki hızdan etkilenmeye başladım. Gerçekten tertemiz windows 11 gibi pencere açtığında bile kasan işletim sistemi değil. Lakin bazı sürücülerde ciddi sıkıntılar var. Windows’a alışmış biri için uğraştırıcı ve pratik gelmeyebilir.

Peki oyun oynamak için ne yapmak lazım. Bir kere protonu kurmak gerekiyor. Daha sonra güncelleme varsa güncellemeniz gerekmekte. Steam üzerinde ise play kısmında aktif etmeniz şart. Orada versiyonları görebilirsiniz. AÇıkçası 3dmark vb uygulamalar açılmıyor açılsa da sistemdeki donanımı görmediği için statik testler almak mümkün değil.

Frekans’a Abone ol: http://bit.ly/FrekansAbone
Websitemiz: https://pintitavsiyeleri.com/
Dostlar, videoların devamı için like atmayı ve ”Bildirimleri” açarak paylaşmayı unutmayın. Her gün saat 18:00’da görüşelim.

Eski bilgisayarları gördünüz mü? https://bit.ly/2WTOSIX

Beni Takipte Kal!
https://www.instagram.com/dipfrekans/
https://www.facebook.com/groups/FrekansTV/

Abone ol : ) https://goo.gl/sQpnp3
Discord: https://discord.gg/Dz6EStg8Kk
Soru Sor: https://www.facebook.com/groups/frekansTV/
*Canlı Yayın: https://www.twitch.tv/frekanstv

Kesinlikle İzlemeniz Gereken Eğlenceli Videolarımız!
Çin’den Alınabilecek Ürünler: https://goo.gl/L6LrLV
Son teknoloji: http://bit.ly/2t95HOY
Bilgisayar Toplama: http://bit.ly/2rZQQHs
Taşınabilir Hoparlör: http://bit.ly/2sr0Zj9
Ucuz Klavye ve Ucuz Fare: http://bit.ly/2rjQkBZ

Merhaba, ben Frekans. Son teknoloji ve ucuz teknolojik ürünleri paylaşmayı seviyorum. Çin’den alışveriş yapıp ucuz ürünler ve indirimli bilgisayar parçaları tanıtıyorum. Desteklerinizle Youtube Ailemiz büyüyor. Telefonlar, bilgisayar oyunları, oyun bilgisayarı ve bilgisayar toplama rehberleri ile başladık. Ucuz, ilginç, havalı, oyun, teknoloji, bilgisayar, inceleme, pc, sistem toplama, laptop, monitör, klavye, işlemci, ekran kartı, hoparlör, kulaklık, oyuncu faresi, telefon inceleme konuları ile ilerledik. Teknoloji haberleri, ilginç ürünler, ucuz bilgisayarlar ve ikinci el alışveriş rehberleri ile de siz değerli takipçilerle ilerliyorum.

Comments are closed.