🧬 Nukleinsavak (DNS és RNS) szerkezete (11 percben)



🧬 Nukleinsavak (DNS és RNS) szerkezete (11 percben)

🧬 Nukleinsavak (DNS és RNS) szerkezete (11 percben)

Yooo,

1.) Hogy tetszett a videĂł?
Mondd el mit gondolsz, töltsd ki a kérdőívet:
https://forms.gle/suehtCH9QgPaDt2e7

2.) Amit ebben a videóban találni fogsz:

-nukleinsavak általános szerkezete
-DNS-t, RNS-t felépítő alapegységek, azaz a nukleotidok összetétele
-a különböző nitrogéntartalmú bázisok
-DNS jellegzetes kettős hélix szerkezetének kialakulása
-bázispárok
-DNS szálak irányai (ellentétes lefutás, antiparallel)
-bázisszekvencia
-DNS szerkezet felfedezése
-DNS szerkezet jelentősége
-RNS szerkezet különbségei (ribóz, uracil, térszerkezet, hossz)

00:00 Bevezetés
00:57 Nukleotidok
03:03 Bázisok
03:53 A DNS gerince
04:32 A bázisok kapcsolódása
06:45 A DNS iránya, antiparallel lefutás
07:31 Bázisszekvencia
08:00 A kettős hélix szerkezet
08:52 Az RNS szerkezete

Kapcsolat:
[email protected]

3.) Ha tetszett a videó, mesélj róla barátaidnak, családodnak, nagyszüleidnek, kutyádnak:) Semmilyen marketing fogás nem él fel egy baráti ajánláshoz. Feliratkozni ne felejts el!

4) Nem gondoljunk, hogy mindent tudunk, sőt! Hibázunk néha és folyamatosan újat tanulunk mi is, íme néhány javítás a Ti tudásotok alapján:

– RNS-sek tĂ­pusai (Coverex):

“Vannak ezeken felĂĽl tĂ©nyleg nagyon kicsi RNS-ek (akár 80 bp-nál kisebbek is lehetnek), pl.: micro RNS (miRNA), rövid interfelálĂł RNS (short interfering RNA – siRNA), kis sejtmagvacska RNS-ek (small nucleolar RNA – snoRNS) Ă©s mĂ©g megannyi fehĂ©rjĂ©t nem kĂłdolĂł, de enzimatikus funkciĂłval bĂ­rĂł RNS molekulák.”

– Watson Ă©s Crick kutatása (Klára Tamás): “Nagyon jĂł! Ăśgyes! 1953-ban jelent meg a Watson Ă©s Crick cikke a Nature-ben , 1962-be kaptak Nobel dĂ­jat.”

The Science Project: A projekt célja, hogy egy érthető, digitális és élvezetes oktatást biztosítson mindenki szamára Magyarországon. Hiszünk abban, hogy az oktatás fejlesztésén keresztül egy pozitív változást tudunk hozni a világban.

Az alkotók: Az anyagokat az adott szakterületeten tanuló diákok, fiatal karrierkezdők készítik szabadidejükben. Igyekszünk rövid és érthető videókat készíteni, amelyek élvezhetőek és érdekesek mind középiskolai diákok, mind szimplán a tudományban érdeklődő egyének számára. Mi is jártunk középiskolába, nem szerettünk unatkozni.

Támogatás: Segíts, hogy segítsünk! Ha bár az ingyenes oktatás biztosítasa a cél, a projekt elején szükségünk van tamogatókra. Amennyiben egyetértesz a céljainkkal és értékeinkkel, kérünk, ne habozz támogatni minket! Minden hozzájárulás számít!

Comments are closed.