Un router pentru o casa cu multe echipamente în rețea – Ubiquiti ER12 – 10 porturi Gigabit + 2 fibra



Un router pentru o casa cu multe echipamente în rețea – Ubiquiti ER12 – 10 porturi Gigabit + 2 fibra

Un router pentru o casa cu multe echipamente în rețea - Ubiquiti ER12 - 10 porturi Gigabit + 2 fibra

Acesta este Ubiquiti Edge Router 12. Ii fac aici o prezentare din perspectiva unei utilizari acasa, desi, acest model se adreseaza mai mult companiilor cu retele si trafic de date mult mai mari.
Edge Router 12 este un router produs de Ubiquiti. Pentru cei care nu au auzit de Ubiquiti, acesta este un productor important de echipamente de retea, recunoscut mai mult pentru gama de echipamente wireless profesionale si pentru ecosistemul lor de produse foarte usor de administrat si de folosit.
De ce sa alegi produsul, care este utilitatea:
Teoretic nu ai nevoie de asa ceva acasa, din punct de vedere al performantei. Eu l-am ales totusi pentru numarul mai mare de porturi LAN. Oricand, o conexiune pe cablu va fi mai performanta, dar mai ales mai stabila, decat o conexiune wireless. In timp am adunat acasa suficient de multe echipamente pe care vreau sa le conectez prin cablu, iar un router clasic cu ale lui 4 porturi, nu mai e suficient. Ce vreau eu sa conectez prin cablu : 2 televizoare smart, 2 pc-uri, un nas, un home server + un laptop ocazional. Asta inseamna ca am nevoie de cel putin 6 porturi LAN. Pentru un router Wireless, toate aceste echipamente, ar fi prea mult din punct de vedere trafic de date. Ganditi-va ca poti sa ai 2 televizoare cu streamig pe Netflix in 4, plus 2-3 telefoane de pe care se face browsing pe internet, plus un laptop pentru activitati diverse. Toate astea conectate simultan pe wireless, vor pune in dificultate orice router wireless din gama home use.
Pro si contra.
Acest router nu are antene, drept urmare, nu are Wireless. Asta poate sa fie un minus mai mare sau mai mic. Depinde de scenariul in care te afli. Pentru mine, e un minus mai mic. Planul meu e sa pun in reteaua de acasa un acces point din gama celor business, recomandate pentru un numar mult mai mare de conexiuni simultane decat poate sa duca un router wireless. Inca ma mai gandesc la ceva fi, am de ales intre Ubiquiti si Mikrotik. La Uniquiti ar fi mai simplu pentru intergratea cu softul routerului, dar e mai scump decat mikrrotik la acelasi performante.
Alternativa cea mai apropiata de ce imi doream eu de la acest router este reprezentata de Mikrotik, mai exact Mikrotik Router Board 5009 Si acesta are cam toate functionalizatile Ubiquiti cu cateva plusuri chiar : porturi de 10GB/s, un port de 2.5Ghz/s, si o platforma hardware ceva mai noua si putin mai performanmta. Mikrotik a pierdut insa in comparatia cu uniquiti la partea de administrare. Desi e mult mai complex și mai bogat în opțiuni, uneori poate fi prea complicat, iar pentru un router acasa, chiar nu ai nevoie de complicatii.
Recomand Ubiquiti EdgeRouter ER12 pentru cei care au acasa mai mult de 4 echipamente pe care le vor conectate prin cablu. Eu un upgrade mare fata de orice alt router din gama consumer. Pretul e corect daca ne gandim ca in acesti bani si chiar mai sus sunt si routere home use, dar sa nu uitati ca aveti in plus nevoie de un Acces Point sumplimentar. .

Comments are closed.