Domain hosting nedir, nasıl bağlanır. .COM, .NET. ORG alan adınızı hostinginize bağlayalım



Alan adı? Domain? Hosting? DNS. Web site yapmak için hazırsınız ama alan adı ya da hosting hakkında bir şey bilmiyorsanız doğru yere geldiniz. Bu videoda size alan adı, hosting ve DNS kayıtlarından bahsedeceğim.
____
Beni Instagram’da takip edebilirsiniz: @webmakinasi
https://instagram.com/webmakinasi
____

Öncelikle domain yani alan adıyla başlayalım. Web site adresi olarak bildiğimiz, örneğin ekşisözlük.com, shiftdelete.net, meb.gov.tr, teyit.org gibi adreslerin hepsi bir alan adıdır. Alan adını, Godaddy, isimtescil, turhost gibi firmalardan alabilirsiniz.

Fark ettiyseniz alan adlarını sayarken hiçbirinin başına www eklemedim. Çünkü alan adının bir parçası değildir. 90’lı yıllarda “world wide web” ünlendikçe alan adının web sitesi olduğunu belli etmek için reklam edilen “www” günümüzde tıpkı selpak markası gibi webin jenerik bir parçası olmuştur.

Alan adı satın alırken bir aşamda sizden NS (name server, ad sunucusu) bilgisi girmeniz istenir. NS bilgisi, alan adınızın internet üzerinde nerede, hangi hosting tarafından kontrol edileceğinin bilgisidir. Siz godaddy’den aldığınız bir alan adına, turhost’un NS bilgisini girerseniz alan adını artık turhost’tan kontrol edersiniz. Turhost’tan aldığınız alan adının NS bilgisini godaddy’ye yönlendirirseniz, artık oradan kontrol edersiniz.

Yani NS bilgisi, bir alan adının yönetimini nereden yapacağınızı belirlediğiniz bilgidir. Alan adının ödemelerini NS bilgisi değiştirmez. Godaddy’den aldığınız bir alan adının NS bilgisi Turhost’u işaret etse de, alan adını yenilerken Godaddy’den işlem yaparsınız.

Gelelim hosting’e
Alan adı alırken NS bilgisi girmiştik ya. İşte o NS bilgisi genellikle bizim “hosting”imizin olduğu yerdir. Birisi web sitenize girmek için alan adınızı yazdığında NS bilgisini okuyarak buraya gelir ve web sitesinin nerede olduğunu öğrenir. Aynı şekilde size e-posta atmak için adresinizi yazdığında, e-posta NS bilgisi üzerinden buraya gelir ve e-posta sunucunuzun nerede olduğunu öğrenir.

Kafanız biraz karıştı mı? Öyleyse telefon benzetmesiyle tekrar anlatmaya çalışayım. Cep telefonu numaranız sizin alan adınız olsun. Öyleyse cep telefonunuz da hosting olacak. İkisi de birbiri olmadan tam anlamıyla işe yaramaz. Siz sim kartınızı cep telefonunuza taktığınızda, birisi sizi arayınca cep telefonunuz çalıyor. Yani alan adınızı, NS ile hosting’e taktığınızda, alan adınıza giren, web sunucunuza ulaşıyor. Sonra SMS’ti, aramaydı, hepsiyle ilgili işlemi cep telefonunuz gerçekleştiriyor.

Peki bu bilgisayarlar alan adından web sitesine mi, subdomain’e mi, e-postaya mı gireceğini nasıl anlıyor? Yıllar önce bu sistemi kuran bilim adamları, mühendisler düşünmüş taşınmış “DNS Zone Records” yani “DNS bölge kayıtları” diye bir şey oluşturmuş. Günümüzde de bu kullanılıyor. Peki bu nedir?

cPanel ya da diğer hosting yönetim arayüzlerini kullanırken A, CNAME, MX, TXT gibi şeyler görmüşsünüzdür belki.
A kaydı, en sık kullanılan kayıt türüdür ve bir alan adını ya da alt alan adını (subdomain) bir IP adresine yönlendirir.
CNAME kaydı da epey kullanılır ve bir alan adını ya da alt alan adını bir host adresine yönlendirir.
MX kaydı, alan adıyla ilgili e-posta sunucusuna yönlendirir. Örneğin hostinginizi Turhost’tan almışsanız, eposta alt yapınızı Yandex ya da Gmail’e MX kayıtları ile yönlendirirsiniz.

Bütün bunlara DNS kayıtları deriz. DNS kayıtlarında bir değişiklik yapıldığında bunun her yere yansıması biraz zaman alır. O yüzden yapacağınız değişikliklerin işinizi aksatmaması için önceden plan yapmanızda fayda var.

Evet, alan adı, hosting, NS ve DNS kayıtları hakkında basitçe bilgi vermeye, nasıl çalıştıklarını anlatmaya çalıştım. Kafanıza takılan bir şey olursa yorumlara yazabilir ya da beni Instagram’da takip edip mesaj atabilirsiniz. Bu kanalda web site kurma, geliştirme ve satış yapmayla ilgili videolar çekmeye devam edeceğim. İlginizi çekerse abone olup diğer videolarımı da izleyebilirsiniz.

Başka bir videoda görüşmek üzere, hoşçakal evde kal.

Görseller https://www.pexels.com/
Müzik: Full Throttle – https://icons8.com/

#web #domain #hosting

Comments are closed.