2001 | (13-05-01) Ajax – Feyenoord 3-4 (1/2)

2001 | (13-05-01) Ajax - Feyenoord 3-4 (1/2)

Op 13 mei 2001 speelde Feyenoord in de Amsterdam ArenA ‘De Klassieker’ tegen Ajax. Feyenoord zat in een moeilijke periode in de competitie.

In de beginfase van de wedstrijd kwam Feyenoord goed weg toen Christian Chivu de lat raakte met een kopbal vanuit een hoekschop. Niet lang daarna was het Bonaventure Kalou die met een steekpass vanaf de rechterkant David Connoly alleen voor het doel zette. Hij schoot de bal linksonderin het doel en dus was het al na zeven minuten 0-1 voor de Rotterdammers.

Feyenoord liet zich na het doelpunt steeds verder terugzakken wat zes minuten na de 0-1 van Connoly leidde tot de gelijkmaker. Pius Ikedia gaf een steekpass op Shota Arveladze, na een kleine solo, en de Georgische aanvaller rondde de bal met een sliding af in het doel.

Ajax bleef de druk bij Feyenoord opvoeren. Tomasz Galasek speelde zijn directe tegenstander voorbij, gaf de bal aan Shota Arveladze die de bal hard rechtsonderin het doel wist te prikken. Het was 2-1 voor Ajax, wat tevens ook de ruststand was.

Ajax kreeg na rust de beste kansen, maar het was Feyenoord dat op gelijke hoogte kwam. David Connoly gaf een lage voorzet die door de Ajax-defensie werd gemist, maar door Feyenoorder Leonardo binnen werd geschoten die in de 46ste minuut was ingevallen voor Jan de Visser; 2-2.

Vijf minuten later kwam Feyenoord al op voorsprong in de ArenA. Na een goede combinatie tussen Connoly en Emerton stoomde Connoly door naar de vijfmeter lijn om de bal terug te krijgen van Brett Emerton en kon de bal in het doel tikken.

Alweer zeven minuten later, in de 73ste minuut, kwam Feyenoord comfortabel op voorsprong door de 2-4 te maken. Uit een counter was het Leonardo met een mooie solo die Jon-Dahl Tomasson nog op eigen helft alleen richting het doel van Fred Grim stuurde. Met een schijnbeweging omspeelde de Deen de keeper en kon Feyenoord op twee doelpunten verschil zetten tegen de Amsterdammers.

Echter vijf minuten voor tijd was het weer Shota Arveladze die zijn derde doelpunt van de wedstrijd maakte en Ajax nog enigszins terug in de wedstrijd wist te krijgen. Rafael van der Vaart had in de slotfase nog wel de gelijkmaker op de schoen maar schoot de bal over en dus wint Feyenoord met 3-4 in de Amsterdam ArenA tegen Ajax.

Ajax – Feyenoord 3-4

Scoreverloop: ’07 0-1 Connoly ’13 1-1 Arveladze ’18 2-1 Arveladze ’61 2-2 Leonardo ’66 2-3 Connoly ’73 2-4 Tomasson ’85 3-4 Arveladze

Kaarten: Geel: Yakubu, R. Witschge, Van der Vaart (allen Ajax), Emerton, Tomasson, Connoly (allen Feyenoord)

Scheidsrechter: Dick Jol

Opstellingen: Ajax: Grim; Yakubu, Chivu (’79 Van der Vaart), Pasanen, De Cler; Galásek, Van der Gun (46′ Van der Meyde), R. Witschge; Ikedia, Arveladze, Wamberto (75′ Machlas). Feyenoord: Dudek; Emerton, De Haan (62′ Gyan), Van Gobbel, Tininho; Paauwe, Van Wonderen, Tomasson; Kalou (85′ Van Gastel), Connoly, De Visser (’46 Leonardo).