az FTX sztori 5 percben



az FTX sztori 5 percben

az FTX sztori 5 percben

Az FTX pénteki napja időrendben: https://www.csekitaut.com/az-ftx-krizis-tovabb-melyul/

Amikor azt hittük, hogy a kripto-télnek már vége, az első sorból nézhettük végig az egyik legnagyobb kripto váltó, az FTX összeomlását, és ahogy magával rántotta a piac fontos szereplőit.

A bitcoin és ethereum is rengeteget vesztett az értékéből a héten.

A legnagyobb veszteséget a solana szenvedte ami 47%-os esést könyvelhetett el.

Sam Bankman-Fried, az FTX CEO-ja volt az egyik legnagyobb SOL hodler a másik cégén, az alameda research-ön keresztül. A SOL volt a második legnagyobb értékben tartott tokenjük.

A Terra összeomlásánál Bankman-Fried volt az első a kripto-milliárdosok közül aki felajánlotta a segítségét (és a tárcáját).

Akkoriban úgy nézett ki, hogy ezt megengedheti magának.

Miért is ne tehette volna meg, hiszen a Forbes szerint a világ leggazdagabb 29 évese volt, mintegy $26 milliárd dollár értékkel.

De ez a kép gyorsan lefoszlott róla a héten.

Az egész akkor kezdődött, amikor a CZ a binance CEO-ja úgy döntött, hogy megszabadul az összes FTT tokentől amit a binancenél tartottak.

Az FTT az FTX natív tokenje.

Tette volna mindezt azért, amik nemrégiben váltak világossá számára az FTX-szel kapcsolatban. Jelesül, hogy az FTX más iparági szereplők ellen lobbizott a hátuk mögött.

CZ tweetje komoly pánikot indított, és hatására az emberek elkezdték kivenni a pénzüket a platformról.

Csak az első 3 nap alatt 6 milliárd dollár értékben kezdtek meg kiutalásokat az FTX platformról – csak hogy kontextusba helyezzük, átlagosan néhány 10 millió dollár értékben vesznek ki az emberek pénzt naponta a platformról.

Ennek hatására természetesen megállítták a kiutalásokat, hogy elejét vegyék a likviditási problémáknak.

Ez után természetesen az FTT token mélyrepülése következett, hiszen mindenki próbált szabadulni a natív eszköztől.

De itt kezdett érdekes lenni a történet a külső szemlélő számára, hiszen a binance bejelentkezett segítőként, és hogy felvásárolja a céget – mindezt egy olyan egyezmény keretében, ami biztosította, hogy CZ bármikor elállhat az üzlettől.
Ami meg is történt a következő napon, amikoris a binance CEO-ja azt nyilatkozta, hogy az FTX olyan pontra jutott, ahol már nem lehet rajta segíteni.

Ezt pedig egy következő tweetben azzal indokolta, hogy olyan hírek jutottak tudomására, aminek hatására vissza kellett lépnie.

Ezek többek között rosszul kezelt befektetői pénzekről szóltak és arról, hogy az egyesült államokban vizsgálat indult a céggel szemben.

A héten aztán az iparág komoly szereplői kezdtek elhatárolódni az FTX-től, olyanok mint a coinbase, circle és tether. De mint a terra esetében, a cégek száma várhatóan bővülni fog.

Más cégek viszont kénytelen-kelletlen bejelentették, hogy ők bizony ki vannak téve az FTX bukásának, ilyen volt a BlockFi, akik szintén beszüntették a kiutalásokat, de a Galaxy Digital és a Coinsharese is gondban van, hiszen együttesen mintegy 100 millió dollár értékben tartottak eszközöket az FTX-nél, amikhez jelenleg természetesen nem férnek hozzá.

De a pénzügyi dráma csak csütörtökön kezdett kiteljesedni, amikor a Bahamák pénügyi felügyelő szerve (itt van bejegyezve az FTX) befagyasztotta a cég vagyonát és végrehajtó kinevezését kérte.

Pénteken az FTX csődeljárást kezdeményezett maga ellen.

Itt aztán elindult a pánik, bizonyos nem hitelesített tranzakciók képében, amiről nem lehetett tudni, hogy a csődbiztos kezdett el összegeket átmozgatni a számlákról cold walletekbe, az FTX próbál meg így cselekedni, vagy esetleg a helyzetet kihasználva hekkerek törték fel a tárcákat.

Mindenesetre az egyik telegram adminisztrátoruk azt javasolta, hogy senki se használja az alkalmazást, vagy a weboldalt, mivel azok ártalmas kódokat futtathatnak.

De ez még nem minden, hiszen SBF másik cége az Alameda Research az FTX US-szel együtt szintén csődeljárás alá került – nem is beszélve a közel 130, velük kapcsolatban álló céggel.

Látható tehát, hogy milyen dominót indíthat el az egyik legnagyobb iparági szereplő bedőlése.

Bankman-Fried lemondott mint CEO és a helyét egy veterán csődkezelő ügyvéd vette át, aki az Enronnak is segített hasonló helyzetben.

Jelenleg itt tartunk, de messze még a vége – várhatóan csak a következő hónapokban lehet teljes a kép és az FTX bukásának iparágra gyakorolt hatása.

A lemondott CEO még annyit tweetelt pénteken:

Nagyon sajnálom, tényleg.

Forrás: Decrypt

Comments are closed.