Web site yapmak için hangi dili öğrenmeliyim? HTML? PHP?



Web site yapmak için hangi dili öğrenmeliyim? HTML? PHP?

Web site yapmak için hangi dili öğrenmeliyim? HTML? PHP?

HTML? PHP? JavaScript? MySQL? CSS? Front-end back-end? Web sayfası yapmayı öğrenmek istiyorsunuz ama ne öğrenmeli, neye öncelik vermeniz gerektiğine dair hiçbir fikriniz yok mu?

____
Beni Instagram’da takip edebilirsiniz: @webmakinasi
https://instagram.com/webmakinasi
____

HTML
Öncelikle bilmeniz gereken yegane dil: HTML. Chrome, Internet Explorer, Firefox, Edge, Safari, Opera… tüm tarayıcılar HTML ile kodlanmış web sitelerini göstermeye yarar. HTML, ekranda gördüğünüz her şeyin temelidir. Sık duyduğunuz h1, p, body, div gibi etiketler aslında bir HTML etiketidir ve ortalama bir HTML dosyası, kodlandığında şöyle görünebilir:

CSS
Eğer html webin temeli ve ya da kaba inşaatı ise, CSS o inşaatın ince işçiliğidir. CSS temel olarak dekorasyon işidir. Yazılar ne renk, hangi font, satır aralığı ne kadar olacak, sağdan soldan ne kadar boşluk bırakacak, hepsini içerir.

JavaScript
JavaScript ile web sitenizdeki işlevselliği oluşturursunuz. HTML ve CSS ile binayı evi yapıp boyadıysak, JavaScript için de apartmanın ışıkları, kapı otomatiği, yangın asansör gibi benzetme yapabiliriz.

Kullanıcı şuraya tıklayınca bu açılsın, konum bilgisi alayım, Facebook ile giriş yapılsın, işte form doldururken eksik bilgileri göstersin gibi şeyler JavaScript ile yapılır. Script etiketleri arasında yaşayan JavaScript kodu da şöyle bir şeydir.

Front-end Developer
HTML, CSS vs JavaScript’in ortak özelliği, hepsinin tarayıcıda çalışmasıdır. Bu üçünü kullanarak sitenizi ziyaret edenlere görünen kısma front-end, ön yüz denir. Bu işi yapanlara da front-end developer ya da önyüz geliştirici deniyor.

SQL
Genel olarak bilgi saklama ve lazım olduğunda bu bilgiyi tekrar sorgulamamıza izin veren yapıya veritabanı diyoruz. Bir veritabanına soru sorup cevap almamızı sağlayan dile genel olarak SQL deniyor. Misal, adı Ahmet olan öğrencileri gösteren örnek bir SQL kodu şöyle görünecektir.

Şimdi Facebook’a Twitter’a, Instagram’a giriyorsunuz ve sizin taymlaynınız geliyor. Hop arkadaşınız açıyor bakıyor onun kendi taymlaynı geliyor. Peki, milyonlar milyarlarca kullanıcısı olan bu sitelerin herkes için ayrı bir taymlayn.html sayfası mı var? Bunu her an her saniye kodlayan insanlar mı çalıştırıyor bu firmalar? Tabisi, bunu yapmamızı sağlayan pek çok dil var ve bir tanesi de PHP’miz canımız ciğerimiz. PHP bir veritabanıyla konuşup oradan aldığı bilgileri HTML olarak tarayıcımıza gönderen bir dil. Bu sayede Facebook, Twitter ve Instagram, tek bir kodla milyarlarca kişiye farklı taymlaynlar gösterebiliyor.

MySQL ve PHP, saydığım diğer diller gibi tarayıcıda değil, sunucuda çalışıyor. Bu kısma back-end, arayüz denir. Bu işi yapanlara da back-end developer yani arkayüz geliştirici deniyor.

Hem ön yüz hem de arka yüzü bir arada yapabilen kişilere de full stack developer yani tam yığın geliştirici deniyor. Ben bu arkadaşlara aşırı şahane süper insanlar demeyi tercih ediyorum.

Evet Instagram’da bana en çok sorulan WEB SİTESİ YAPACAĞIM FAKAT HANGİ DİLLERİ ÖĞRENMEM GEREKİYOR BİLMİYORUM sorusuna bir cevap verdiğimi düşünüyorum. Bu videom hoşunuza gittiyse beğenmeyi unutmayın. Abone olursanız da keyfime keyif katarsınız. Başka bir videoda görüşmek üzere hoşçakal, #evdekal

#html #js #css #sql #php

Comments are closed.