Δελφοί 20/8/21 Archaeological site of Delphi



Δελφοί 20/8/21 Archaeological site of Delphi

Δελφοί 20/8/21 Archaeological site of Delphi

Στους πρόποδες του Παρνασσού, βρίσκεται το ιερό των Δελφών που θεωρούνταν ο ομφαλός της γης σύμφωνα με τη μυθολογία, γιατί εδώ συναντήθηκαν δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου.
Απέναντι από τον κεντρικό αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το σύμπλεγμα κτιρίων με βασικό τον Θόλο της Αθηνάς Προναίας
Το εντυπωσιακό κυκλικό κτήριο χρονολογείται στο 380 π.χ και υπεύθυνος αρχιτέκτονας ήταν ο Θεόδωρος από την Φωκίδα.
Η Ιερά οδός ήταν ανηφορική και διέσχιζε το ιερό οφιοειδώς, σε μήκος περίπου 200 μέτρων, φθάνοντας ως το κέντρο του.
Στην είσοδο υπήρχε αγορά, όπου οι επισκέπτες προμηθεύονταν αφιερώματα για τον θεό, και άλλα αντικείμενα απαραίτητα για τη λατρεία.
Το Ανάθημα των Αρκαδίων του 370 πχ αποτελούνταν από μια επιμήκη βάση όπου έστεκαν εννέα χάλκινα αγάλματα.
Ο θησαυρός των Σικυωνίων του 580 π.χ αποτελείται από τρία διαφορετικά οικοδομήματα, τη θόλο, τον μονόπτερο και τον καθαυτό θησαυρό.
Ο Δωρικός Ναός του Θησαυρού των Αθηναίων του 500 π.χ ήταν αφιερωμένος για την νίκη τους κατά των Περσών και στέγαζε Iτα αναθήματα των Αθηναίων στο θεό Απόλλωνα.
Η Σφίγγα των Ναξίων , άγαλμα κολοσσιαίου μεγέθους στάλθηκε το 560 π.Χ. από την Νάξο ως προσφορά στο ιερό του Απόλλωνα και στο μαντείο των Δελφών. Το συνολικό του ύψος έφτανε σχεδόν τα 12,5 μέτρα, και φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών.
Το 479 π.Χ., μετά τη μάχη των Πλαταιών, τριανταμία ελληνικές πόλεις που συμμετείχαν στον αγώνα κατά των Περσών, ανέθεσαν στο ιερό του Απόλλωνα έναν υπερμεγέθη χρυσό τρίποδα που στη βάση του ειχε ένα χάλκινο κίονα με περιελισσόμενα σώματα τριών φιδιών, τον περίφημο «τρικάρηνο όφι».
Ο εντυπωσιακός πολυγωνικός τοίχος του 550 π.Χ είναι κτισμένος με το σύστημα της πολυγωνικής λέσβιας τοιχοποιίας, δηλαδή με καμπύλους αρμούς, χωρίς συνδέσμους, αλλά με τέλεια προσαρμογή.
Η στήλη του Προυσία του 182 π.Χ , έχει ύψος 10 μέτρα , ενώ επάνω στο βάθρο ήταν στημένο το έφιππο άγαλμα του Βασιλιά Προυσία.
Ο ναός του Απόλλωνα του 330 π.Χ, ήταν το σημαντικότερο μνημείο του ιερού των Δελφών , ήταν δωρικός περίπτερος, με 6 κίονες στην πρόσοψη και 15 στις πλευρές.
Τον γλυπτό διάκοσμο είχε φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Αντήνορας.
Στο εσωτερικό του ναού υπήρχε χάλκινη εικόνα του Ομήρου και βωμός του Ποσειδώνα, ενώ στο άδυτο υπήρχε το άγαλμα του θεού και ο ομφαλός.
Εκεί εξελισσόταν η μαντική διαδικασία και πρόσβαση είχαν μόνο οι ιερείς που θα ερμήνευαν τα λόγια της Πυθίας.
Η Πυθία ήταν η Πρωθιέρεια του Απόλλωνα στο Μαντείο η οποία βρισκόμενη σε έκσταση ,έβγαζε ασυνάρτητες κραυγές και λόγια και μετέφερε τη χρησμοδότηση του Θεού προς τον ενδιαφερόμενο με τρόπο λακωνικό, δυσνόητο και αινιγματικό.
Πριν από κάθε χρησμοδότηση η Πυθία πλενόταν και έπινε νερό από την Κασταλία πηγή, μασούσε φύλλα δάφνης και ανέβαινε σ’ έναν τρίποδα που από τη βάση του έβγαιναν αναθυμιάσεις από την καύση διαφόρων ψυχοτρόπων βοτάνων, εμπλουτισμένων με ποσότητες μεθανίου.
Το θέατρο των Δελφών είναι χωρητικότητας 5.000 θεατών και φιλοξενούσε τους αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που διεξάγονταν στο πλαίσιο των Πυθίων.
Τον 4ο αι. π.Χ., κτίσθηκε το πρώτο πέτρινο θέατρο και την σημερινή του μορφή, με τη λιθόστρωτη ορχήστρα, τα λίθινα εδώλια και τη σκηνή, πήρε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους το 160 π.Χ.
At the Mount Parnassos, is the sanctuary of Delphi which was considered the navel of the earth according to mythology, because here met two eagles sent by Zeus from the ends of the universe to find the center of the world.
Opposite the central archeological site is the complex of buildings based on the Dome of Athena Pronea
The Doric Temple of the Athenian Treasure of 500 BC was dedicated to their victory against the Persians and housed the Athenian votive offerings to the god Apollo.
The Sphinx of Naxos had a total height of 12.5 meters, and is kept in the Archaeological Museum of Delphi.
In 479 BC, after the battle of Plataea, Greek cities that took part in the struggle against the Persians, placed an oversized gold tripod with a bronze column with the body of three snakes, the famous ” tricarpous serpent”
The temple of Apollo of 330 BC, it was a Doric pavilion, with 6 columns on the front and 15 on the sides.
Inside the temple there was a bronze icon of Homer and an altar of Poseidon, while in the sanctuary there was a statue of the god and the navel.
The divination process took place there and only the priests who would interpret the words of Pythia had access.
Pythia was the High Priestess of Apollo in the Oracle who, in ecstasy, uttered incoherent cries and words and conveyed the ordination of God to the person concerned in an enigmatic way.
Pythia washed and drank water from the Castalia spring, chewed laurel leaves and climbed a tripod from the base of which came fumes from the burning of various psychotropic herbs, enriched with amounts of methane.
The theater of Delphi has a capacity of 5,000 spectators and hosted the competitions of vocal and instrumental music, which were held in the context of the Pythians.

Comments are closed.