#saglıktakalite Podcast 3. Bölüm Hasta Kimlik Tanımlama



#saglıktakalite Podcast 3. Bölüm Hasta Kimlik Tanımlama

#saglıktakalite Podcast 3. Bölüm Hasta Kimlik Tanımlama

#saglıktakalite Podcast 3. Bölüm Hasta Kimlik Tanımlama
E posta: [email protected]
OKAN ILHAN Youtube Kanalı
Sağlıkta Kalite Podcast Dizisi

Sağlıkta kalite ve akreditasyona ilgi duyanlar.
İlgi duyanlara fikir vermek; yeni başlayanlara yol göstermek için bu diziyi sağlıkta kalite podcast dizisini hazırlıyorum.
Bu bölümde; hasta kimlik doğrulamayı anlattım. Hasta kimliği nedir? Hasta kimlik doğrulama neden bu kadar önemli? Hastaların yanlış tanımlanması ne kadar yaygındır ve sonuçları nelerdir? Hasta kimliği neden hala sorun olmaya devam ediyor? Hastanın yanlış tanımlanmasından kim sorumlu? Sağlık çalışanı ne yapmalı? Sağlık kuruluşu yönetimi ne yapmalı? Hasta Kimliği doğrulamanın en iyi yolları nelerdir?
Hastanın yanlış tanımlanması istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Hastanın sakat kalmasına veya ölümüne neden olabilir?
Hastanın doğru tespit edilmemesi; yanlış ilaç uygulamalarına, ilaç hatalarına,
yanlış kan verilmesine, transfüzyon hatalarına, hastadan alınan numunelerin karışmasına, test hatalarına, yanlış kişiye cerrahi müdahele yapılmasına,
yanlış tarafa cerrahi müdahele yapılmasına neden olabilir. Yenidoğan bebeklerin karışmasına, bebeklerin yanlış aileye teslim edilmesine neden olabilir. Hasta kimlik doğrulaması yapılması; hastaların doğru tanımlanması, hataları önemli ölçüde azaltır. Daha az hata. Daha güvenli bakım sağlar.
Hasta güvenliği ile ilgili hatalarda ilk önce hastaneler akla gelir. Ama yanlış hasta hataları sadece hastanelerde olmaz. Yanlış hasta tanımlama sağlık hizmetinin her alanında görülebilir. Hastane, evde sağlık, diyaliz, laboratuvar, ağız diş sağlığı hizmetleri gibi. Bu hatalardan kaçınmak için; farkındalık önemli. Geniş kapsamlı önleyici stratejiler gerekiyor.
2014 yılında yapılan bir araştırmada; hemşirelik öğrencilerinin % 80 nin hasta kimlik doğrulaması yapmadığı saptanmış. Hasta kimliğinin doğrulanması sağlık çalışanlarının birincil sorumluluğudur. Sağlık çalışanı hasta ile her ilgilendiğinde, kimlik doğrulama adımlarını titizlikle takip etmelidir. İlgilendiği kişinin doğru hasta olduğundan emin olmalıdır.
Sağlık çalışanlarının iş yükü arttıkça kimlik doğrulama hataları, yanlış hastaya tedavi riski de artar. Hasta yogunluğu. Stresli çalışma ortamı.
Çalışma saatlerinin uzun olması. Çalışan sayısının yetersiz olması gibi nedenler hata riskini artırır. Acil servis, ameliyathane ve yoğun bakımlar gibi yoğun ve hızlı çalışma temposu olan bölümlerde bu risk daha fazladır.
Aşırı özgüven veya kendine fazla güvenmek, hata yapma olasılığını artırabilir. Kendine çok güvenen kişiler, ayrıntıları atlayabilir veya gözden kaçırabilir. Deneyimlerden ders çıkarma ve eleştirilere açık olma, aşırı özgüvenin neden olduğu hataları en aza indirmeye yardımcı olabilir.
Sağlık çalışanı olarak hiç kimse bu hatadan bu hatadan muaf değildir.
Doktor, dişhekimi, eczacı, hemşire, ebe, laboratuvar teknisyen, röntgen teknisyeni vb. sağlık meslek gruplarından hepsinin başına gelebilir.
Hastalar açısından istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Yaşanmış dünya genelinde binlerce örnek var. Bu tür istenmeyen olayların birincil mağduru hastalardır. İkincil mağduru sağlık çalışanlarıdır. Hiç kimse böylesine üzücü bir olayla karşılaşmak istemez. Bu nedenle her zaman dikkatli olmalıdır. Alınan önlemlere belirlenen kurallara uymalıdır.Tüm sağlık çalışanlarına meslek yaşamına başlamadan, mezuniyetten önce, hasta güvenliğine ilişkin farkındalık yaratılmalıdır. Bu bölüm hasta güvenliği çalışmalarına katkıda bulunmak ve sağlık çalışanlarının farkındalığını arttırmak için hazırlanmıştır.