Ismerd meg a NoSQL adatbázisokat! Elméleti és gyakorlati bemutató Redis és MongoDB használatával



Ismerd meg a NoSQL adatbázisokat! Elméleti és gyakorlati bemutató Redis és MongoDB használatával

Ismerd meg a NoSQL adatbázisokat! Elméleti és gyakorlati bemutató Redis és MongoDB használatával

Manapság egyre gyakrabban tűnnek fel új technológiák, amelyek kiegészítik vagy akár helyettesítik a hagyományos, jól bevált, ismert megközelítéseket. Ilyen jelenség a nem-relációs, vagy NoSQL adatbázisok és módszertanok megjelenése és terjedése is.

A NoSQL alapú megoldások (pl.: Redis, MongoDB, Electron) kifejezetten támogatják az elosztott, skálázható és replikált működést, ugyanakkor általában kevésbé alkalmasak összetett lekérdezések és az ACID tranzakciók biztosítására. Például az X (korábban Twitter) és a Snapchat a Redis adatbázist használja, míg a Forbes és a Toyota a MongoDB adatbázist alkalmazza az adatkezeléshez. Az Electron keretrendszer pedig számos ismert alkalmazás alapját képezi, beleértve a Discordot, a Teamset és a Skype-ot is.

Ez az online technológiai bemutató nagyon érdekes lehet azok számára, akik:
👉 érdeklődnek a NoSQL adatbázisok iránt, de még nem rendelkeznek mélyebb ismeretekkel.
👉 szeretnék megismerni a relációs és a nem-relációs adatbázisrendszerek közötti főbb hasonlóságokat és különbségeket.
👉 kíváncsiak arra, hogyan lépett be a NoSQL adatbázisok világába az eddig megszokott SQL-alapú technológiák mellé, vagy hogy hogyan lehet JavaScript alapú alkalmazásokban integrálni és használni ezeket az adatbázisokat a mindennapi felhasználói tevékenység és a fejlesztői munka során.

A webinárium tematikája a következő lesz:
1️⃣ Elméleti alapok NoSQL, DB típusok
2️⃣ Redis bemutatása és kipróbálása parancssoros ablakból, adattípusok, pub-sub modell
3️⃣ MongoDB bemutatása és kipróbálása, dokumentumok, gyűjtemények, alap lekérdezések
4️⃣ Redis és MongoDB elérése JavaScripttel, Node.js alapokon

A NoSQL webinárium előadója, Sik Dávid, diplomás mérnökinformatikus és okleveles mérnöktanár, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének tanársegédje. Az egyetemi tanulmányai kezdetétől fogva tevékenyen részt vesz az oktatásban. Az elmúlt évek során számos kurzust oktatott, mint például a Digitális technikát, az Adatbáziskezelést, a Szkript nyelveket, a Mobil- és webes szoftvereket, valamint az Üzleti intelligenciát és a hozzájuk kapcsolódó laborokat. Az oktatás révén folyamatosan segít magyar és külföldi hallgatóknak szakdolgozatok és diplomatervek elkészítésében. Nem utolsó sorban pedig az elmúlt időszakban többször is bekerült a BME legjobb oktatóinak listájába.

Amennyiben jobban is elmélyednél az alkalmazásközpontú NoSQL adatbáziskezelésben Redis és MongoDB használatával, akkor ajánljuk figyelmedbe a Dávid által tartott és mentorált 5 hetes online képzést is:
https://cubixedu.com/hu/alkalmazaskozpontu-nosql-adatbaziskezeles-redis-es-mongodb-hasznalataval/

#nosql #tutorial #redis #mongodb