Tom yum goong – Thailands nationalsuppe



Tom yum goong – Thailands nationalsuppe

Tom yum goong - Thailands nationalsuppe

God i en kold tid, hvor man trænger til at bliver varmet lidt op indvendig!
Lad dig ikke skræmme af ingredienslisten – det meste kan købes i supermarkedet. (Opskirf herunder)

Tom Yum Goong

4 pers.

12-16 tigerrejer m. skal
Skallerne fra tigerrejerne
1 l hønsebouillon (+ evt. ekstra vand)
12 markchampignon
8 østershatte
12 cherry tomater
4-6 små skalotteløg
2-3 små røde thai chilier
Stilke fra frisk koriander
1 stor tsk. chilipasta (eller mere efter smag)
2-3 spsk. fish sauce
6-8 tynde skiver ingefær
6-8 tynde skiver galangarod
1-2 stængler citrongræs
6-8 kaffir lime blade
1 spsk. rørsukker (eller mere efter smag)
Saft af 1-2 lime
3 dl kokosmælk
1 spsk neutral olie
Frisk koriander og evt. thaibasilikum

Skallerne pilles af rejerne og kommes i en gryde sammen med en spsk neutral olie. Risk skallerne af ved høj varme til de dufter godt og kraftigt. Hæld så hønsebouillon på og lad det simre roligt i ca. 20 minutter. Si bouillonen fra og sæt den til side. Tilsæt evt. lidt mere vand, hvis der er fordampet for meget.
Gør alle resten af ingredienserne klar og kom dem i små skåle. Selve tilberedningen af suppen tager ikke så lang tid.
Champignonerne og østershattene renses og skæres i halve eller kvarte afhængig af størrelsen. Cherrytomaterne halveres. Skalotteløgene pilles og skæres i ganske fine ringe. Ingefæren skrælles og skæres i tynde skiver. Galangaroden renses og skæres ligeledes i tynde skiver. Citrongræsset bankes med bagsiden af en tung kniv og skæres derpå i stykker på 3-4 cm.
Hvis du kan skaffe friske, frosne kaffir lime blade, rives de bare i mindre stykker. Bruger du tørrede, udblødes de i lidt vand i nogle minutter til de bliver bløde og rives så i stykker.
Thai chilierne befries for stilk og skæres i halve.
Bring den sigtede hønsefond i kog i en gryde. Kom kaffir limeblade, citrongræs, galangarod og ingefær i og lad det simre under låg i 10-15 minutter. De ingredienser der nu er i suppen skal ikke spises, kun give smag til bouillonen, så du kan i princippet godt sigte suppen. Normalt gør man det ikke i Thailand – der styrer man bare udenom de ting, der ikke kan spises. Det er en smagssag. Jeg fisker som regel noget op, men lader lidt blive tilbage.
Rør derpå en teskefuld chilipasta i, tilsæt champignoner, cherrytomater, chili og skalotteløg og lad dem koge i ca. 6-8 minutter. Smag suppen til med limesaft, fish sauce og sukker. Kom rejerne i suppen og lad dem koge til de akkurat er møre. Rør kokosmælken i og lad suppen koge op. Smag til en ekstra gang, vend hakket koriander og thaibasilikum i og servér suppen øjeblikkelig.