PSV verslaat Ajax op strafschoppen en bezegelt de tweede landstitel

De vreugde van het seizoen is nooit compleet voor een club als PSV als het einde niet overweegt om de competitie te winnen. De Boeren kunnen 2022/23 nu echter zien als een half vol glas. Ondanks ingrijpende wisselingen in de selectie en de komst van Ruud van Nistelrooy op technisch gebied beleefde de club mooie momenten. Hij blijft in de strijd om een plek in de Champions League via de Eredivisie de achtste finales van de Europa League bereiken. En hij zet een beker op zijn schap, om de bitterheid van rivaal Ajax de afgelopen maanden te vergroten. PSV heeft zondag de Nederlandse beker gewonnen in een finale in Stadion De Kuip. Na het 1-1 gelijkspel in de verlenging werd de partij bevestigd met een 3-2 overwinning op strafschoppen. Het is een tweede kampioenschap voor de Eindhovense club, die in de laatste finale al had gewonnen van de Amsterdammers.

De beslissing tussen twee teams die in het seizoen op zoek waren naar een trofee, terwijl rivaal Feyenoord de lauweren ontvangt voor de Eredivisie-aanvaller, begon geblokkeerd. Het zou niet zo’n opzichtig voetbal zijn, tussen het balbezit van Ajax en de grotere aanvalssnelheid van PSV. Maar hoewel Boeren meer dreigde, ging de treffer voor rust toch naar Ajacieden. Steven Bergwijn probeerde de pass en Jarrad Branthwaite scoorde tegen, na 42 min. Meer opgewonden, de tweede helft had een doelpunt geannuleerd door PSV en de bal raakte de lat door Ajax. De gelijkmaker kwam tot stand in de 22e minuut, in een voorzet van Xavi Simmons die Thorgan Hazard in het net schoot.

Beide ploegen kregen aan het einde van de reguliere speeltijd kansen op de overwinning. Brian Brobbey verspeelde goede schoten voor Ajax, maar ook Xavi Simmons werd tegengehouden door GerĂ³nimo Rulli. Ondanks aandringen van Ajacieden op het einde ging het duel in verlenging. En geen van beide teams zegevierde in de extra 30 minuten. Zonder zoveel emoties eindigde de definitie van de kampioen op strafschoppen.